Wervelende Gaur

Wervelende Gaur

De bloemen van Gaura lindheimeri lijken wel wat op een zwerm vlindertjes die met gespreide vleugels even uitrusten op het groen. GroenRijk heeft voor jou een mix samengesteld in diverse vrolijke tinten.

 

Sierlijke stengels vol kleur

Gaura lindheimeri of prachtkaars heeft sierlijk in de wind wiegende stengels die lichtjes overhangen met bovenop verfijnde bloemen in uiteenlopende witte en roze tinten. De plant groeit in het wild in zuidelijke staten van Noord-Amerika en enkele Zuid-Amerikaanse landen. In Nederlandse tuinen zie je de gekweekte Gaura lindheimeri steeds vaker. Geen wonder, ze is goed vertakt en heeft lekker veel stengels én bloemen. Bovendien bloeit ze zeer rijk met steeds weer nieuwe bloemen van begin juli tot in oktober of de eerste nachtvorst. Afhankelijk van de soort, haalt ze een hoogte van 30 tot wel 120 cm!

 

Rode vlekjes

Niet alleen de bloemen en lange stelen van de prachtkaars zijn mooi, ook de smalle, lancetvormige bladeren vallen op. Ze zijn lichtbehaard en verschillen per soort iets in groentint. Sommige kleuren aan het eind van de zomer wat naar rood en andere krijgen opvallende rode vlekjes. Gaura past mooi in prairietuinen en de natuurlijke tuin, maar uiteraard ook in een mooie pot op je terras. Met haar vrolijke, losse uiterlijk fleurt ze de hele omgeving op, zeker als je Gaura in een mix bij elkaar zet. Je zult merken dat er veel bijen en hommels op af komen.

 

Alleen zon en water

Gaura lindheimeri is een uiterst makkelijke plant. Let alleen even op deze verzorgingstips:

  • De planten houden van een lekker zonnige plek.
  • Zet Gaura in goed doorlatende bodem. Vooral in de winter moet de grond niet te nat zijn.
  • Je hebt geen voedselrijke grond nodig en je hoeft geen mest toe te voegen.
  • Geef wel regelmatig water, maar laat de grond niet té nat worden.

 

Uitzaaien of stekken

Gaura is een vaste plant. Ze is matig winterhard en heeft niet altijd zo’n hoge levensverwachting. Je kunt haar een handje helpen door in september de lange stelen terug te knippen tot zo’n 20-25cm. Zo stimuleer je haar niet alleen tot het maken van nieuwe bloemen, maar verleng je ook haar levensduur. De plant zaait zichzelf overigens goed uit. Je kunt natuurlijk ook zelf de plant inzaaien of stekken, waardoor je ook weer nieuwe Gaura’s hebt in de lente!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...