Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens en hun verhaal

Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen  waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden. 

Herkomst 

Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo'n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken. 

Sporenplant

Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Assortiment 

De populairste varens als woonplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis). Soorten met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt om als hangvaren in te zetten zijn nestvaren en hertshoorn.

Verzorgingstips

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is. 
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer. 
  • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen. 
  • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
  • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen. 
  • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...