Zonder sneeuwklokjes geen lente

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken, weet je dat de lente op komst is. Ze is lid van de narcisfamilie. Haar naam is afgeleid van de Griekse woorden gála (melk) en anthos (bloem) en betekent dus melkwitte bloem. Veel soorten van dit zichzelf uitbreidende bolgewas bloeien gewoon in het wild, vooral in grote bosrijke delen van Europa en West-Azië waar ze soms hele witte tapijten vormen.

 

De populairste soorten

Er zijn tenminste 20 Galanthus soorten, waarvan het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) de bekendste is. Ze heeft fijne bladeren met een lichte blauwzweem, wordt 10-15 cm hoog en bloeit meestal in januari en februari met helder witte bloemen. Daarnaast is ook het breedbladig of groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) erg populair. Zij bloeit vaak al een maand eerder en heeft grijzig-groene, brede bladeren. Ook het glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii) komt veel in Nederland voor. Zij heeft opvallend frisgroene, glanzende bladeren en bloeit meestal al in januari.

 

Niets meer aan doen

Het sneeuwklokje is een makkelijk bolgewas. Als je de bollen goed poot, heb je er nauwelijks meer onderhoud aan. Zo pak je het aan:

  • De meeste Galanthus soorten staan het liefst in de halfschaduw. Galanthus elwesii wil graag wat meer stralen in de zon. 
  • Plant de bollen al in het najaar in kalk- en humusrijke, goed waterdoorlatende grond.
  • Zorg dat het plantgat twee keer zo diep is als de lengte van de bol, en zet het puntje omhoog.
  • Knip de bladeren na de bloei niet af, de bollen halen hier nog hun voedsel uit.

 

Fantastisch veel variatie

Wil je hele bijzondere sneeuwklokjes? Er bestaan wel 2000 verschillende gekweekte Galanthus variëteiten, waaronder gele soorten zoals de Galanthus nivalis 'Lutescens' en vroegbloeiers, zoals Galanthus reginae-olgae. Maar je kunt ook al in december bloeiende Galanthus–soorten in pot kopen. Dan begint de lente alvast in je woonkamer!


Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...