Rozen

Rozen

Rozen zijn niet weg te denken uit klassieke tuinen, maar met hun vele verschillende groei- wijzen en kleuren zijn ze eigenlijk in elk tuinplan toe te passen. Als klim- of leiplant doen ze het zelfs wanneer uw tuin uit niet meer dan één verwijderde trottoirtegel bestaat! Met deze tips heeft u nog meer plezier van deze ‘koningin’ van uw tuin.

Soorten
Rozen zijn er in talloze variëteiten en kleurschakeringen. Mét geur of zonder doornen, van dwergrassen tot soorten die uit kunnen groeien tot ware rozenbomen. Uw tuinadviseur zal u graag helpen bij uw keuze. Hier volgen de belangrijkste hoofdsoorten:

  • Grootbloemige rozen. Bij deze variëteit staat elke bloem op een aparte steel. Vooral geschikt voor borders. Hoogte 75-200 cm.
  • Trosrozen hebben meerdere bloemen per steel. Ze worden vaak toegepast in perken en bereiken een hoogte van 50-100 cm
  • Heesterrozen zijn rozen in een struikvorm. In de tuin doen ze het goed tussen andere struiken. Ze worden 80-150 cm hoog.
  • Miniatuurrozen bereiken een hoogte van 20-40 cm. Ze zijn daardoor erg geschikt voor potten en bakken.
  • Klimrozen of leirozen kunnen meters hoog worden. Ze hebben daarbij wel de steun van draden of een klimrek nodig. 

Planten
Rozen in een pot kunt u het hele jaar door planten, maar rozen met kluit alleen in de herfst of het voorjaar. Geef ze een zonnige plek, dan bloeien ze rijker en krijgt meeldauw minder kans. Spit de grond goed los en meng een flinke hoeveelheid compost en gedroogde koemest door de aarde in het plantgat. Let erop dat de oculatie - de plaats waar de takken ontspruiten - enkele centimeters onder de grond komt te zitten. Plant u meerdere rozen bij elkaar, houd dan een onderlinge afstand aan van 40-50 cm.
Tip: plant een klimroos niet te dicht bij een muur of schutting, daar is de grond vaak te droog. Houd een afstand van 35 cm aan.

Bemesten
Rozen hebben veel voedsel nodig en gedijen het beste in kalkrijke grond. Geef ze in de zomer 1 of 2 keer een dosis speciale rozenmest voor een rijke bloei.

Snoeien
De belangrijkste wetenswaardigheden over het snoeien van rozen vindt u in een aparte Tuintip.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over rozen wilt weten. Ze helpen graag met handige tips en goede raad.